FMS pokazuje film o pionierach Zielonej Góry!

dodano 2013-11-04 07:35 w kategorii: Wojewódzkie

Członkowie stowarzyszenia Lubuska Fabryka Młodych Społeczników działająca przy Lubuskiej Federacji Młodych Socjaldemokratów nakręcili film, którego bohaterami są pierwsi Polacy przesiedleni na ziemie odzyskane do Zielonej Góry i działający do dziś w stowarzyszeniu Pionierów Zielonej Góry.

Film opowiada historię życia 6 osób przesiedlonych do Zielonej Góry z różnych części Polski przeplataną scenkami fabularyzowanymi, odgrywanymi przez członków FMS Zielona Góra: Pawła Wysockiego, Bianki Zwierzyńskiej, Eweliny Borowskiej, Magdaleny Bobek, Natalii Karbownik, Arkadiusza Lendy, Patryka Lewickiego i w roli prowadzącego Cezarego Wysockiego.

Film już na etapie tworzenia zyskał duży rozgłos wśród zielonogórzan, 26 października 2013 roku odbyła się premiera na dużym ekranie na którą przybyło ponad 300 osób. Kolejna odsłona filmu miała miejsce Regionalnej Telewizji Lubuskiej, a w końcu 1 listopada odbyła się premiera w internecie.

"...chciałbym zadedykować film tym wszystkim, których dzisiaj tutaj brakuje: naszym mamom, naszym ojcom, naszym babciom i dziadkom, tym wszystkim, którzy tu przyjechali w 45 roku do Zielonej Góry." - Julian Stankiewicz - Prezes Stowarzyszenia Pionierów Zielonej Góry (po premierze kinowej filmu).
Film został dofinansowany przez miasto Zielona Góra.

Dzieło młodych twórców zyskuje pozytywne opinie zapraszamy do oglądania.

Zapraszamy również do polubienia https://www.facebook.com/FmsZgora, który ma już ponad 800 fanów.